sort proizvodi

Туризам

Осим вредне културне ризнице Општина Пантелеј баштини и изванредан природни драгуљ, дивљу и мистичну Церјанску пећину, и означава подручје посебних погодности за све популарнији адреналински туризам и бројне дисциплине екстремних спортова које се промовишу под покровитељством или у организацији ове општине. Очувани природни простори који су претворени у излетишта Каменички вис, Дабило и Градац омогућавају активан одмор у природи и представљају омиљена излетишта житеља Пантелеја и свих Нишлија. Изузетно вредна духовна баштина коју чине два древна манастира, Свети Јован изнад Горњег Матејевца и Свети Ђорђе у Каменици, и дванаест цркава из различитих епоха, међу којима предњачи Латинска црква из 11.века, одређују ово подручје као атрактивну дестинацију за љубитеље верског туризма.

Спој очуваних природних вредности и многовековне духовне традиције, са импозантном манастирском и црквеном баштином, одредили су имиџ Пантелеја као општине која је успешан „чувар традиције“. Тај епитет ова општина је стекла неговањем старе занатске традиције, домаће радиности и народних обичаја, које брижљиво чува под окриљем Куће старих заната, својеврсног музеја занатства и локалног фолклора. То је место редовних окупљања умешних занатлија које владају старим занатским вештинама из ове регије и свих крајева наше земље, а од пре неколико година и стално одредиште Међународног сајма старих заната у пограничном региону Србија-Бугарска. Као средина са наглашеним традиционалним вредностима, Општина Пантелеј истрајно негује све традиционалне манифестације које се везују за воћарско-виноградарску производњу, по којој је овај крај некада био чувен на читавом Балкану. У славу виноградара, винара и подрумара сваке године се на празник Светог Трифуна, у духу традиције и народних обичаја, обележава почетак орезивања винограда, а крајем септембра се, на ништа мање аутентичан начин, обележава и почетак бербе грожђа у Матејевачком виногорју и нова сезона домаће производње вина у породичним подрумима.

ПРИРОДНИ ЛОКАЛИТЕТИ

Церјанска пећина је удаљена од Ниша 14 км, а од села Церја још око 2 км. Налази се у ширем простору Каменичког виса (814 м), који је један од северозападних врхова Калафата (839 м). Улаз у Церјанску пећину налази се на месту понирања Провалијске реке на 515 метара надморске висине. Пећина је хидролошки активна. По проценама геолога, пећина је настала пре нешто више од два милиона година.

      

 

Пећина је богата пећинским накитом који се простире целом њеном дужином. То је подземни свет који се састоји од канала и дворана просечне висине од 5 до 15 метара. Присутно је на стотине морфолошких и хидролошких облика, најразличитијих форми, величина и боја, пећинског накита у виду сталактита, сталагмита, хеликтита и таласастих драперија. Хеликтити који су овде пронађени представљају посебну врсту пећинског накита који се, супротно физичким законима и земљиној тежи, формира и простире у свим правцима.


 

Церјанска пећина је проглашена за заштићено природно добро 1998. године Уредбом Владе Републике Србије (Сл. Гласник РС бр. 5/98). Пећина није спремна за шире туристичке посете, јер још увек није у потпуности истражена и обезбеђена.
 

 

close
logo

  • keyboard_arrow_right
  • prod check
    check
  • akcija - 0 %